Blog

25-10-2020 Stiltedag

Helaas geen stilte activiteit in het Arboretum of bij De Huijberg in Huijbergen vandaag. Daarom ben ik thuis stil geweest en daarna ging ik, in mijn flow, knippen en plakken met onderstaand resultaat.

Zoekend naar een, bij het ontstane plaatje, passende zin vond ik “Luisteren naar mijn innerlijke stem”. Wanneer ik geen oren heb naar mezelf heb ik zeker ook geen oren voor de ander. Daarom begin ik in de stilte bij mezelf.
Steeds opnieuw, dat maakt meedoen met de jaarlijkse stilte dag zo fijn.
Een broodnodige herinnering aan dat wat er toe doet.
Stilte en bezinning.

16-10-2019 Wat is flow eigenlijk?
Nu ik hem zelf weer meer en meer mag ervaren, die flow, wil ik graag even stilstaan bij wat flow eigenlijk is. Dat ene maandblad heet niet voor niets zo. Blijkbaar hebben wij een verlangen naar flow in ons leven.
Is het te vinden in stilte, activiteit of juist niet? Wanneer ervaar jij flow? In je werk, hobby, buiten in de natuur of als je bijvoorbeeld muziek maakt?
Wat is dat dan wat je dan ervaart?
Csikszentmihalyi, psycholoog, heeft het fenomeen flow als eerste omschreven: “Het volledig opgaan in wat je op dat moment aan het doen bent.”
Hij was aan het onderzoeken wat geluk bracht in het mensenleven en ontdekte dat het niet in geld of uiterlijke omstandigheden zat. Mensen omschreven in hun gelukkigste momenten vaak het bovenstaande. Wat ze deden lukte moeiteloos en toevalligheden vielen samen. Alles klopte in het moment. Ze zonken in zichzelf en stegen tegelijkertijd boven zichzelf uit.
Tijdens die ervaring waren ze zich niet bewust van het gelukkig zijn, achteraf zagen ze dat pas. In het “flow” moment verlies je namelijk als het ware jezelf, je verliest het gevoel van tijd en er is maximaal concentratie.
Dan gebeurt het wonder.
Wanneer ik de lat niet te hoog leg, doe waar mijn hart naar uitgaat, volledig mijn talenten benut dan kom ik in mijn flow. Dan zak ik uit mijn hoofd en realiseer ik me achteraf dat het weer een moment van geluk was.
Het voltrok zich moeiteloos en was gevuld door het onzegbare.
Dat gun ik iedereen ! Kom in je flow, verrijk je flow.

11-11-2018 Collage
Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit wil een collage maken ook helpen. Graag maak ik soulcollage kaarten maar op deze bijzondere poortdag, 11 – 11 – 2018 besloot ik een grotere collage te maken. Mijn wensen en route uit te stippelen. Een poortdag helpt je bij het neerzetten van nieuwe plannen. Net zoals de volle en nieuwe maan dat kunnen doen. 11 is een engelen getal. 11-11-2018 is dus bijzonder omdat 2 + 0 + 1 + 8 ook bij elkaar 11 is, 11 – 11 – 11.

Wat ik graag met jullie over mijn collage wil delen is dat ik voor het eerst niets meer aan mezelf wil veranderen. De afgelopen periode is intens geweest en als ik internet mag geloven en allerlei pagina’s op facebook hoort dit bij het feit dat er op aarde een enorme verandering plaatsvindt.

Waar we vroeger onze spieren gebruikte om te werken, zitten we nu in een tijdperk waarin we vooral ons hoofd gebruiken en voor de toekomst is het nodig dat we met ons hart gaan werken. Dit las ik in het prachtige boek “Als jouw leven een cirkel is” van Inez van Oord. Die verandering is nu gaande en ik ben volop bezig met het oude los laten en te stappen in het nieuwe. Werken en leven vanuit mijn hart. 

Dat ik een pas op de plaats moet maken heeft te maken met dat enorme sterke hoofd van mij. Al jaren stuwde dat mij vooruit. De shift naar mijn hart brengt mij dat het niet meer anders hoeft, dat het oké is in dit moment.
Ik geef me over aan wat nu is, aan wie ik nu ben, en dat is genoeg. Geluk zit in het moment van nu, dat komt niet sneller omdat ik steeds harder ga rennen. Nee, nu, stil staan, brengt geluk, brengt overgave. Wanneer ik nu uit het raam kijk, zie ik de vogeltjes in mijn tuin, ik ben blij weer eens aan mijn blog te werken en ben ik trots op waar ik nu sta. Morgen kan het anders zijn maar nu is het dit. Ik ben genoeg, net zoals jij genoeg bent.  Zo schreef ik ooit dit elfje:

Doen

Nog                Meer

is                           nooit                  genoeg

    wanneer                   ik                     Zijn                   verwaarloos

niets

Alle goeds, lieve lezer!

Schilderen
In ’t Stoofje neem ik even een pas op de plaats en de activiteiten voor Stiltiviteiten zullen op een lager pitje komen te staan vanaf nu Pinksteren 2018. Waarschijnlijk geen toeval dat nu juist Pinksteren de tijd is voor mij om naar binnen te gaan mijn vuur te vinden en daar mee naar buiten te komen.

Over mijn grenzen ben ik gegaan de afgelopen tijden en dan is het nodig de grenzen heel klein te maken. Thuis werken aan mezelf en schilderen is dan wat ik nodig heb. Zo is deze mooie dame met een spreuk die mij al een tijdje inspireert ontstaan. Binnenkort komt er een groot blauw schilderij dan gaat het water stromen en krijgt verdriet een plaats. Wellicht dat dat volgt op dit blog maar eerst dit: Lieve vrouwen en mannen dat veld van non dualiteit waarover in dit gedicht gesproken wordt wens ik je van harte toe.

Out beyond ideas
of wrongdoing
and rightdoing,
there is a field,
I will meet you there.
Rumi

Fijne Pinksterdagen!

Geloof in geluk
Een prachtig lied komt precies op het juiste moment 12-3-2018
Enkel geloven in geluk dat past niet bij mij. Ook pech, dat wat niet lukt of gebroken is hoort er voor mij bij.  In dit lied verwoord Guus Meeuwis dat na zijn scheiding. Ik moest de afgelopen maanden ook afscheid nemen van mensen die diep in mijn hart verankerd liggen. Ik hoop dat het ook jou mag sterken wanneer het tegenzit. Dat deed het in ieder geval bij mij. Tranen over mijn wangen toen ik het vorige week voor de eerste keer hoorde. De vrouwelijke tweede stem in het refrein is Ilse de Lange. Lees hieronder de tekst.

Diep ademhalen
Ik weet het niet meer
Mijn hart gebroken
Maar verder ongedeerd
Ogen gesloten
Ik voel het niet meer
Geluk gestolen
Het gaat niet nog een keer
Alleen gelaten
Ik voel me zo moe
Ik zou willen slapen
Maar ik geef er niet aan toe

Soms wil je alles
Soms lukt je niets
Kun je verliezen
Maar win je ook weer iets
Soms geeft het lucht
Misschien geeft het licht
Dan weer geen adem
Nauwelijks zicht

Soms moet je kiezen
Heb je geen keus
Woorden zijn hard
De toekomst poreus

Ik ben niet verslagen
Ging acht tellen neer
Even blijven liggen
Straks gaat het heus wel weer
Ik geloof in geluk
Ik geloof in pech
Ik geloof in alles stuk
Ik geloof in alles weg
Ook in alles terug
Achter de rug
Ook in bij elkaar
Zelfs nog zonder haar
Ik geloof het beste maar

Geboorte
Gedachten 24-1-2018
Gisteren samen met een lieve vriendin aan deze website gewerkt. Een nieuwe geboorte: www.Stiltiviteiten.nl. Een gekoesterde droom komt uit. De pagina’s moeten nog verder gevuld worden maar het begin is er. Ik wens je liefde en inspiratie toe en wellicht tot op één van de stiltiviteiten.

Vrede
Zelf geschreven gedicht 2-1-2018
Vrede in mijzelf
is vrede in de wereld.
Ik ben vrede,
de vrede is in mij.
Vrede om uit te stralen en
te voelen van binnen.
Vrede omdat ik weet:
Ik mag opnieuw beginnen.

Het Pad
Inspirerende tekst 23-11-2017
Er is slecht één pad, het pad naar jezelf.
Rilke

Wij zij denken
Gedachten 3-11-2017
Gisteren mocht ik een presentatie bijwonen van Bart Brandsma over polarisatie: Het wij zij denken. Hij stelde dat iedereen dat doet. Op kleine of grote schaal en dat ben ik met hem eens.

Wat mij uiteindelijk trof in zijn verhaal was de positie van het midden, de stille. Je hebt twee kampen. Trump tegen China, Nederland versus de Belgen, boven en onder de rivieren. Mannen versus vrouwen en uiteindelijk ook in jezelf: Wil ik links of rechtsaf? Ben ik boos of verdrietig?

Bij polarisatie kan het volgens Bart helpen om bij twee kampen de stille mensen in het midden aandacht te geven. Zij kiezen niet en weten het niet en zien het goede in beide kampen. Zij houden de spanning uit. Wanneer je hen aandacht geeft groeit die groep, want wat je aandacht geeft groeit. Zo neemt polarisatie af.

Terwijl ik naar huis reed, van Haarlem naar Brabant, zat ik hier verder over na te denken. Is het bovenstaande ook niet wat ik meditatie ervaar? Mijn gedachten die indelen in goed of fout, recht of links, boos of verdrietig geef ik geen aandacht en laat ik los. Ik geef aandacht aan dat wat er in mijn midden naar voren komt. Het onnoembare en doe ik een poging dan zou ik het stilte en liefde noemen.

Terugkijkend op mijn ontwikkeling kan ik zeggen dat ik sinds ik mediteer ik meer vanuit dit midden, deze stilte, deze liefde leef. Ook vanuit het niet weten. Vandaar dat ik aandacht schenk in meditatie aan liefde, aan stilte en aan dit midden zodat evenwicht ervaren vanzelfsprekend wordt in een wij zij wereld.

Sprinkhaan aan het strand
Zelf geschreven tekstje geïnspireerd door Toon Telligen 14-10-2017
Al meer dan drie jaren waren verstreken en de Sprinkhaan had de moed opgegeven. Ooievaar antwoordde meestal prompt op zijn brieven. Verdrietig hopte hij langs het strand. Hij dacht aan haar.
Nooit meer bemoedigende woorden, nooit meer een verhaal om te lachen en nooit meer een zin om over na te denken. Het laatste wat Sprinkhaan aan haar had geschreven was filosofisch: Zij die niet verwacht zal verblijdt worden. De Sprinkhaan wachtte.

Liefde
Inspirerende tekst 9-8-2017
“Wij kunnen onze leegheid niet vullen met objecten, bezittingen of mensen. Wij mogen die leegheid dieper binnengaan, dan zullen we ontdekken dat achter het niets de vlam der liefde op ons wacht om ons te verwarmen.”
auteur mij onbekend                                                        

Van lijntje naar cirkel
Gedachten op 18-7-2017
Het is niet altijd gemakkelijk om open te zijn. Om mijn hart open te houden voor de wereld om mij heen. Soms doet het gewoon ontzettend pijn. Wanneer ik zie hoe mensen met elkaar omgaan, hoe dieren mishandeld worden en hoe de natuur misbruikt wordt.
Ik heb echter geleerd dat, als ik mijn hart dicht houdt, mijn lichaam verandert in een strak gespannen vesting, waar geen verbinding mee te krijgen is. Ik word boos op alles en iedereen.
Ik open mijn hart en dan kan jij erbij. Dat is zo spannend! Ik kies voor openheid, ik kies om een cirkel te zijn. Mijn binnenkant laat ik meedoen met mijn buitenkant.

Ja zeggen tegen het leven, verbinding met mezelf en de bron is belangrijker dan me staande te houden en me aan te passen aan wat anderen verwachten. Ik laat los en stap in vertrouwen. Laat me vol overgave dragen door het leven. Het wonder is gebeurt en zal blijven gebeuren zolang ik leef in liefde.

Ik ben een cirkel en laat me niet meer platdrukken tot een lijntje. Mijn grote binnenwereld met gevoelens en beelden doet mee en vandaar uit reageer ik en leef ik. De wereld waarin van mij verwacht wordt te presteren, zie ik als plat, de maatschappij is plat, de scholen zijn plat. Oftewel daar moet ik mijn binnenwereld uitschakelen. Gevoelens mogen geen rol spelen en beelden en opgevangen informatie moet ik negeren. Ik heb het moeilijk met een leven waarin ik verwacht van mezelf een lijntje te moeten zijn. Ik heb het geprobeerd en hard genoeg geduwd en merkte, ik ben ongelukkig als lijntje.

Daarom zeg ik nu ja tegen mijn cirkel, mijn essentie, alles wat ik ben en niet ben. Ik plop mijn lijntje terug naar een cirkel en voel, ervaar, zie. De ontlading omarm ik. Ik haal adem, zing en voel mijn bron, mijn essentie en Leef met een hoofdletter.